Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elefánt

Az elefánt a legnagyobb szárazföldi emlős, három főfaja van, az afrikai (Loxodonta africana) az ázsiai (Elephas maximus), és a legújabb kutatások szerint az erdei (Loxodonta cyclotis) elefánt is egy főfaj, nem az afrikai elefánt alfaja. Súlyúk akár elérheti a 6 tonnát is, magasságuk pedig a 3 métert. Termetükhőz képest nagyon nyugodt természetű állatok, nagyon aranyosak.

Afrikai elefánt:

 

Az afrikai elefánt a világon a legnagyobb és legerősebb szárazföldi állat. Egy kifejlett bika testsúlya akár 6 tonna is lehet, egy tehéné 4 tonna. Magasságuk körülbelül 3 méter, a tehéneké kicsit kisebb. A hosszúságuk akár 8 métert is meghaladhatja!

Az afrikai elefántnak az ormánya végén kettő úgynevezett fogóujj van, még az ásziai társának csak egy! Ormányukat átlalában evésre, ivásra, magasabb ágak letörésére használja, meg fürdésnél fontos szerepet játszik, mivel átlalában az ormányával "tusol" le.

Felső metszőfoguk átalakult agyarrá, amiben fogzománc nincs, csak dentin. Agyaruk életük végéig, folyamatosan nő, ezért akár 2 méteresre is megnőhet. Általában egymás közötti harcra használják és fák, ágak elmozdítására.